Този нощ, точно в 04:00 ч. върнахме стрелките на часовниците с

...
Този нощ, точно в 04:00 ч. върнахме стрелките на часовниците с
Коментари Харесай

Върнахме стрелките с час назад! Какви рискове крие смяната на времето?

 Този нощ, точно в 04:00 ч. върнахме стрелките на часовниците с час назад и преминахме публично към зимното часово време.  Идеята за промяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин. Той написа писмо до редактор на вестник " Парижки вестник " през 1784 година и предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано. На процедура концепцията е приложена от немското държавно управление по време на Първата международна война в интервала 30 април - 1 октомври 1916 година Англия е втората страна, която първоначално вкарва лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 година

Непрестанното въртене на стрелките крие опасности. С 40% нарастват злополуките в понеделника след промяна на часовото време, без значение дали се мести с час напред или обратно, демонстрира проучване в Германия. У нас имаше злополука преди четири години, когато рейсът от София за Бургас беше влезнал в канавката, тъй като водачът беше задремал дни след промяната на времето. Това демонстрира, че някои специалности са доста рискови във връзка с промяната на времето. Пилотите, автобусните и таксиметровите водачи би трябвало да синхронизират биологичния си часовник с въртенето на стрелките.

Проучванията по света демонстрират, че с над 50% нарастват инфарктите, инсултите, както и трудовите злополуки на работното място след промяната. При самата промяна се нарушава главният биологичен пейсмейкър или по този начин нареченият циркаден темп на организма. В най-рисковата група влизат хората с ендокринни и сърдечносъдови болести, тъй като при тях нормално лечението е непрекъсната, а медикаменти се одобряват по три пъти дневно.

Лекарите поучават хората, които имат диабет, да създадат смяна в всекидневието си. Всеки ден от седмицата преди промяната на времето е добре да издърпат с по 10 минути приема на медикаментите си. Така, макар че часовникът е върнат с час обратно, те няма да рискуват да си вземат медикаментите с час по-късно. Въпреки че запазването на едно и също време през годината може да звучи като нещо положително, ново изследване открива, че това може да е неприятно за здравето ви през зимните месеци. Хосе Мария Мартин-Олала от университета в Севиля открива, че през зимата анулацията на лятното часово време би довела до повече човешка активност в ранните утринни часове, преди да изгрее слънцето. Все отново създателят на проучването отбелязва, че това може да бъде нездравословно от физиологична позиция. Един от проблемите е, че разчитате повече на изкуствена светлина, до момента в който се събуждате.

Предишни изследвания са изследвали въздействието на съня и последствията от лятното часово време в дните и даже седмиците след промяна на часовника. Изследователите са разкрили, че практиката на " нанагорнище напред " нарушава циклите на съня за най-малко една седмица - изключително измежду " нощните сови ". Броят на автомобилните произшествия исторически нараства фрапантно, откакто хората сменят часовника си.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР